wtorek, 1 lipca 2014

Brownie z kaszą jaglaną


ostatni chyba z Żarłostacyjnych przepisów. brownie z kaszą jaglaną robiłam już drugi raz w tak hurtowej ilosci, za pierwszym razem był stres, że nie wyjdzie, że się nie uda, jak to możliwe, że bez mąki...

..a jednak. bezglutenowcy muszą sobie jakos radzić i radzą sobie świetnie w modfikacjach przepisów. bardzo czekoladowe i wilgotne ciasto brownie!

składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej (jeszcze nie ugotowanej)
3 jajka
50 ml oleju 
ciut więcej niż 1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki kremówki (30-36%)
ponad 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

kaszę gotujemy w szklance wrzącej wody do miekkości. odstawiamy do wystygnięcia i zaparowania.

gdy kasza wystygnie - jajka miksujemy w misce z cukrem, dodajemy olej, cukier, kakao i pozostałe składniki łącznie z zimną kasza. mieszamy, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok.  30-40 min w temp 180'C (do suchego patyczka)

//
powyższe proporcje na małą blaszkę :) polecam podwoić proporcję dla blachy ok. 20x30 :)


fot - Arkadiusz Kornacki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz