czwartek, 15 maja 2014

Nietypowa pizza :)

Czasem znajomi zaskakują, i to nie tylko w kwestiach werbalnych, ale i kulinarnych. Fajnie jest czasem móc przyjść na ucztę i przekonać się do nowych, nietypowych smaków. Tym razem postać, której na naszym blogu jeszcze nie było, znany w kręgu znajomych jako Kryka - przede wszystkim "mistrz" pizzy, placków i naleśników - wpadł na genialny pomysł uczczenia leniwej niedzieli pizzą właśnie. Razem z wytrwałymi w bojach kulinarnych pomocnicami: Karuszką i Wicharką zdziałali dwie wspaniałe pizze. Wyszło pysznie! Mamy nadzieję, że Kryka jako debiutująca gwiazda kulinarna będzie nadal rozwijał swoje umiejętności i dzielił się z nami i Wami swoimi pomysłami. Autora przepisu pozdrawiamy, a Was zapraszamy do zapoznania się właśnie z tym przepisem. 


Co potrzeba i jak to zrobić?

krok pierwszy - ciasto:

3 szklanki mąki, szklanka piwa ciemnego, drożdże, olej, sól, pieprz, bazylia, oregano 

// drożdże rozpuścić w 3 łyżkach piwa i 3 łyżkach oleju, odstawić na 10 min i potem wszystko wymieszać i ugniatać do jednolitej masy. Ciasto podzielić na mniejsze części, owinąć w woreczek foliowy i wstawić na min. godzinę do lodówki.




krok drugi - sos pomidorowy (baza pod dodatki):

pomidory z puszki, oregano, bazylia, sól, łyżeczka cukru, łyżka chrzanu żurawinowego

// pomidory zblendować z resztą składników, dodać odrobinę oliwy z oliwek


krok trzeci - dodatki:
wymienione na zdjęciu poniżej :) 
można dodać o wiele więcej składników - wszystko zależy od Waszych preferencji i gustów



krok czwarty - pieczenie:
ciasto po wyjęciu z lodówki należy rozwałkować z odrobiną mąki i ułożyć, lekko naciągając na blaszce, po czym dodać sosu pomidorowego i układać na nim składniki, po czym włożyć pizzę do rozgrzanego do ok 200 stopni piekarnika i piec ok. 20-30 min. Autor przepisu radzi, by polewać sobie kawałki pizzy odrobiną oliwy z oliwek, a 
dla fanów ciągnącego się sera: można zawinąć go troszkę więcej na brzegach pizzy :) 


dodatkowo - sos czosnkowy do polania:
2 ząbki czosnku, sól, pieprz czarny i ziołowy, szczypta papryki i cukru, jogurt grecki
// przyprawy połączyć z jogurtem i zamieszać lub zblendować.
















1 komentarz: