wtorek, 25 marca 2014

Alternatywa do tradycyjnego spaghetti napoli

Dużo spraw, dużo komplikacji, dużo zmian i w konsekwencji blog zaniedbany, ale nadrobimy! Promise! ;)
Dziś przepis na coś szybkiego, ale baaardzo smacznego, no i niezła alternatywa dla standardowego makaronu spaghetti i sosu pomidorowego z torebki, po który sięga większość z nas, bo nie ma czasu itd.

Co potrzeba?
(na jedną max 2 porcje)
puszka pomidorów (ja wybrałam te pokrojone w kostkę)
kilka suszonych pomidorów (nie są konieczne)
jedna duża cebula
kilka listków bazylii (lub bazylia w formie przyprawy)
łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
2-3 łyżki oliwy z oliwek
makaron z chilli 
(polecam ten z Lidla - tani, sprawdzony, smaczny)

przyprawy:
2 ząbki czosnku
oregano/bazylia
pieprz/sól
curry/chilli


Jak to zrobić?
na patelni rozgrzej oliwę z oliwek
cebulę i suszone pomidory pokrój i wrzuć do oliwy/ zblanszuj 
dodaj pomidory z puszki (lekko je odsącz) i duś ok 10 min.
dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowaną bazylię i resztę przypraw i smaż 5-6 min.
w międzyczasie wrzuć na 5-10 min. makaron do wrzątku/ gdy będzie miękki, odcedź
makaron ułóż na talerzu i polej pomidorowym sosem, dodaj łyżkę śmietany/jogurtu i gotowe! :)

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz