niedziela, 19 stycznia 2014

zupa z soczewicy wg. kuchni 5 przemian

pozostajemy w klimatach wegetariańskich, powarsztatowych. dziś na obiad postarałam się odtworzyć zupę z soczewicy, gotowaną na zasadach kuchni 5 przemian.

z pewnością dużo grono z was spotkało się z tym rodzajem kuchni, nawiązującej do tradycyjnej medycyny chińskiej. owy sposób gotowania, bo tak to nazwijmy, polega na dodawaniu przypraw i składników w odpowiedniej kolejności, ba, dopasowanych do aktualnej pory roku, naszego stanu i energi - wszystko zgodnie z teorią pięciu przemian. 


___________________________________________________



"Chińska koncepcja żywiołów definiuje żywioły jako nieustanną wymianę, poddających się wzajemnemu przenikaniu i wpływom siły, energii. Jako podstawowe pierwiastki świata tradycja chińska wyodrębnia następujące żywioły: drewno, ogień, ziemia, metal, woda, pojmując je jako pewne typy energii, wzajemnych oddziaływań i interakcji dających się zaobserwować w naturze siłę" *
* http://kuchniapieciuprzemian.pl/


___________________________________________________


"Zasadą w odżywiania wg Pięciu Przemian jest świadomość, iż człowiek jest ściśle związany ze środowiskiem zewnętrznym, w którym żyje. Zatem kuchnia powinna być zgodna z następowaniem po sobie pór roku i korzystaniem z produktów, które w określonej porze roku oferuje nam przyroda: zimą są to długo gotowane zupy z kaszą czy inne rozgrzewające potrawy.
Jeśli chwilę się nad tym zastanowimy, to zobaczymy, że organizm sam nam podpowiada jedzenie zgodnie z porami roku: latem mamy większą ochotę na jedzenie surowych warzyw czy owoców niż zimą.

Kuchnia Pięciu Przemian dzieli produkty na:
- gorące (ostre przyprawy, takie jak np. pieprz, surowy czosnek, alkohol)
- ciepłe (por, cebula, łagodne przyprawy: majeranek, bazylia, cynamon, orzechy włoskie)
- neutralne (zboża, gotowane warzywa, rosliny strączkowe, oprócz soi)
- nawilżające (pokarmy soczyste: większość krajowych owoców, warzywa: sałata, kapusta, kiełki, pomidory, ogórki)
- zimne (herbaty owocowe o kwaśnym smaku, zimna woda, owoce tropikalne, arbuzy, rabarbar, jogurt)


Produkty gorące ogrzewaja organizm, powinno się je stosować z umiarem, zwłaszcza w zimnych porach roku.
Produkty ciepłe wspomagają aktywność.
Produkty neutralne wzmacniają energię i równoważą pracę narządów.
Produkty nawilżające sprzyjają budowie krwi i płynów odżywczych ciała.
Produkty zimne chronią przed gorącem."*

http://whiteplate.blogspot.com/2008/03/kuchnia-piciu-przemian.html


___________________________________________________


wszystko brzmi zdrowo i smacznie. i wymaga zmiany sposobu myślenia i zaagnażowania nie tylko w gotowanie, a całe życie. jeśli zaciekawił was ten temat - zachęcam do przegrzebania internetów;) i kilku pozycji ksiażkowych. albo po prostu, spróbujcie.. ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz