sobota, 21 grudnia 2013

francuskie z ricottą świątecznie


ciasto francuskie z kremem z serka ricotta, gruszkami z syropu i prażonymi płatkami migadłowym, pachnące świętami, lekkie i puszyste. (niekoniecznie niskokaloryczne.. aleeee nie o to w święta chodzi!)

upiecz ciasto francuskie i pozostaw by wystygło (na kratce).

opakowanie serka ricotta (250g) zmiksuj z łyżką soku z cytryny, 1 łyżką cukru pudru i 3 łyżkami śmietany. posmaruj ciasto francuskie, w miarę delikatnie, wiadomo, i tak osiądzie ;)

na krem z ricotty poukładaj pokrojone w paski gruszki, posyp podprażonymi płatkami migdałowymi (3 łyżki) i posyp przyprawą świąteczną (np. kardamon, cynamon, zmielone goździki, imbir..)

have a sweety xmas!

1 komentarz:

  1. Wręcz chodzi o to, by było tłusto i syto i kalorycznie :P

    OdpowiedzUsuń