sobota, 14 grudnia 2013

Fish & Chpis

Fish & Chips/Ryba i frytki - czyli coś, co kojarzyć się może z ubóstwianą przeze mnie Anglią ;) Jedni twierdzą, że ''pycha'', inni że to ''żaden szał''. Cóż, myślę, że ja bym takim posiłkiem nie pogardziła. Wiadomo, takiej rybki i frytek jak ta wielko-brytjska idealnie odwzorować się nie da, ale przecież można stworzyć sobie substytut, namiastkę. I to też właśnie uczyniłam, JA - spragniona ryby tłustej i smażonej, z dodatkiem takich samych frytek i jogurtowo-czosnkowego sosu. Może nie tak do końca zdrowo tym razem, ale jak pysznie! 


Co potrzeba i jak to zrobić?

Składniki: 2 duże filety z ryby (kto jaką lubi, ja użyłam dorsza tym razem), 3 średniej wielkości ziemniaki, sól, pieprz, pół butelki oleju (no niestety ryba lubi pływać ;)), na ciasto: jajko, szklanka mąki, 1/3 szklanki mleka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli, na sos: pół szklanki jogurtu naturalnego, łyżka majonezu, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, posiekana bazylia lub szczypiorek

Przygotowanie: rybę przemyj, osusz i pokrój na mniejsze części, ziemniaki obierz, umyj i pokrój jak na frytki. Na patelni rozgrzej olej, podobnie w garnku obok (ten będzie na frytki). W międzyczasie przygotuj ciasto, w którym będziesz obtaczać rybę; wsyp mąkę, dodaj całe jajko, mleko i przyprawy, po czym zamieszaj energicznie, aż do uzyskania jednolitej masy (jak na naleśniki). Pokrojone ziemniaki wrzuć na rozgrzany tłuszcz, podobnie jak kawałki ryby, uprzednio obtoczone w cieście i smaż, sprawdzając co jakiś czas czy frytki nie przywierają do dna lub nie robią się zbyt brązowe, oraz czy rybkę nie należy przewrócić na drugą stronę. Kiedy frytki będą już chrupiące, a ciasto, w którym owa ryba 'przebywa', odpowiednio zarumienione, wyciągnij i jedno i drugie odsączając w trakcie (można dodatkowo przesypać frytki do durszlaku, a rybę ułożyć na papierowym ręczniku, na talerzu). Podawaj z czym chcesz! Ja pokusiłam się o sos, który jest częstym składnikiem tego, co jem - wystarczy zmieszać jogurt z majonezem, doprawić, dodać bazylii lub szczypiorku i gotowe ;) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz