środa, 27 listopada 2013

wege burger z ciecierzycą i buraczkami

Spóźniona już na zajęcia dzielę się z Wami przepisem na burgera, który sprawdzi się idalnie na lunch a nawet obiad. Wegetariańska wersja bezmięsna, na którą natknęłam się w internecie szukając czerwonych inspiracji.

Kotlet to nic innego jak ciecierzyca z buraczkami, stąd czerwony odcień :) Sam burger nie jest trudny do wykonania, ale musicie pamiętać by idąc spać namoczyć ciecierzycę na 12h ;)




kotlet:
szklanka ciecierzycy (jak wcześniej wspominałam, moczymy dzień wcześniej)
1 burak, surowy!
pół papryki czerwonej
1 jajo
3-4 łyżki płatków owsianych
1 cebula dymka
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 spora łyżeczka papryki czerwonej mielonej
1 łyżeczka czosnku mielonego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka pieprzu czarnego
sól do smaku

ciecierzycę gotujemy ok. 20 minut do miękkości. gdy ostygnie, blendujemy na w miarę gładką masę.
na patelni, na oleju roślinnym lub tłuszczu kokosowym (lepiej!) podsmażamy pokrojoną drobno dymkę, ząbki czosnku i paprykę, również pokrojoną w kostkę. gdy cebulka nabierze złotego odcienia dorzucamy startego na tarce buraka, sos sojowy i resztę przypraw, dusimy do miękkości buraczków.

tak gotową i ostudzoną masę z patelni dodajemy do zblendowanej ciecierzycy, dodajemy jajo, płatki owsiane, odrobinę bułki tartej jeśli potrzeba - tak by można było uformować kotlety.

smażymy na grillu (wersja beztłuszczowa:) lub na patelni na gorącym oleju, do zrumienienia obu stron, jak normalny kotlet.


reszta dodatków należy do Waszego wyboru, dla mnie była to rukola, papryka czerwona, czerwona cebula (tak tak.. z racji czerwonego tygodnia;)) , ser żółty i sos, który zrobiłam na podstawie jogurtu, musztardy, 2 ząbków czosnku, soli i pieprzu :)

//
P.S. z porcji masy wyszło mi 4-5 kotletów ;)

1 komentarz: