poniedziałek, 28 października 2013

Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa

Tydzień rozmaitości rozpoczynamy dosyć późno, ponieważ od rana przeprowadzam mojego mężczyznę do naszego wspólnego gniazdka, więc trzeba coś zrobić na szybko, nie zamawiając pizzy, bo i tak już grzechem było śniadanie w Mcdonalds... ;)

Skoro mowa o dniu dzisiejszym chcemy całą ekipą Jedz, nie marudź złożyć najszczersze i najserdeczniejsze życzenia urodzinowe naszej wiernej czytelniczce Ewelinie G., która dzisiaj obchodzi swoje 22 urodziny! Życzymy Ci dużo pyszności w lodówce, zawsze smacznych i zdrowych posiłków, szalonych wypadów na hamburgery ;) dużo, dużo zdrówka, wymarzonych półrocznych wakacji (gdzie Cię tam poniesie) i żebyś nigdy nie traciła wiary w ludzi i w lepsze jutro :* buziaki

a wracając do przepisu...


Co potrzeba:
8-9 marchewek
dwie pomarańcze - trzeba sprawdzić czy obie słodkie!
dwa małe pomidory
imbir
pieprz
slodka papryka

Przepis:
Marchewki kroimy w kostkę, gotujemy w bulionie (można go zrobić na kostkach rosołowych). Kiedy marchewki są prawie miękkie, dodajemy do nich pokrojone w kostkę pomidory i gotujemy do miękkości. Blendujemy. Wyciskamy sok z pomarańczy i dolewamy do kremu. Sok musi być słodki, inaczej zupa nie będzie smaczna. Smak marchewki i pomarańczy idealnie dopełnia starty imbir i przyprawy. Można podawać z nasionami dyni lub słonecznika a także z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!

2 komentarze: