poniedziałek, 21 października 2013

Pasta z makreli

Skandynawia kojarzy mi się z bogactwem ryb, dlatego w tym tygodniu moje przepisy będą opiewać na duże jej ilości. Spytałam wczoraj swojego mężczyzny z czym jemu kojarzy się Skandynawia. Powiedział, że z łososiem. Zrób sushi, dodał. ;)
Sushi nie będzie tym razem, będzie natomiast makrelka.
Delikatna ryba, często wykorzystywana także w polskiej kuchni. Dosyć popularna i smaczna.

Czego potrzebujemy:

jedna makrela
dwa jajka
natka pietruszki
czerwona cebula, mała
sok z połówki cytryny
sól, pieprz, majonez, musztarda





Przepis:

Rybę obieramy z ości i rozdrabniamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ugotowane na twardo jajka szatkujemy w kostkę. Szatkujemy drobno cebulę. Siekamy pietruszkę. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną musztardy i majonezem.

Genialnie smakuje na wiejskim chlebie z odrobiną białego wina. Idealne połączenie na kolację :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz