czwartek, 17 października 2013

Botwinka - zupa mojego dzieciństwa


Czego potrzebujemy:

pół kg botwinki z kilkoma burakami
1 pietruszka
1 marchewka
kilka ziemniaków
garnek bulionu
śmietana 18%

Przepis:

Ziemniaki obrać a następnie pokroić w kostkę. Dodać do bulionu, gdzie będą się gotować aż do miękkości.
Marchewkę i pietruszkę można wrzucić całe i tak gotować, ale można też pokroić je w plastry, dzięki czemu szybciej się ugotują. Dodać do bulionu posiekaną botwinkę i gotować aż warzywa zmiękną. Na sam koniec odlać trochę zupy i wymieszać ją z dwiema łyżkami śmietany - całość wlać do garnka i gotować jeszcze przez około 5 minut.
Botwinkę można podawać z ugotowanym, przekrojonym na pół jajkiem. Zupy można też nie zaprawiać całej śmietaną, ale zrobić z niej kleksy na wylanej na talerzu zupie.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Moja babcia też taką gotowała. Uwielbiałam ją. :))
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiele osób nie zaprawia tej zupy śmietaną, nie rozumiem dlaczego :)

    OdpowiedzUsuń