poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Ciasto bananowe Sophie Dahl z dodatkami



Nie wiesz do czego wykorzystać brązowe, przejrzałe banany? Tutaj znajdziesz pomysł.

4 bardzo dojrzałe banany

150 g brązowego cukru

1 jajko
75 g roztopionego masła
pól torebki cukru waniliowego
170 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka sody


olejek do pieczenia rumowy
suszona żurawina


Formę o długości około 23 cm posmarować masłem lub olejem roślinnym i posypać bułką tartą.
Banany rozgnieść widelcem, dodać cukier, jajko rozbełtane, masło.
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i sodą. Dodać do bananów. Dokładnie wymieszać. Dodać garść suszonej żurawiny.

Gotowe ciasto wlać do formy i piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, polać olejkiem rumowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz