niedziela, 14 lipca 2013

zielono mi!

Ostatnio była tarta z suszonymi pomidorami, a dziś zielona, pyszna tarta z fetą i szpinakiem :) Uwielbiam szpinak i szczerze mówiąc wciskam go gdzie tylko się da, ale wychodzi mi to chyba tylko na zdrowie ;P Dlatego też kolejna tarta weszła w życie do mojego jadłospisu, a przepis poniżej :)


Potrzebujemy:
opakowanie ciasta francuskiego
5 jajek
30% śmietanka
opakowanie szpinaku
pół puszki kukurydzy
opakowanie sera feta
sól, pieprz, gałka muszkatałowa, zioła prowansalskie
kilka listków bazylii
odrobina tłuszczu do wysmarowania formy


Przygotowanie:
Ciasto rozwałkowujemy i układamy do wysmarowanej tłuszczem formy, nakłuwamy widelcem dziurki na spodzie. Łączymy jajka w całości z śmietanką, dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. W tym samym czasie odcedzamy delikatnie szpinak (tak by nie było w nim za dużo wody), dodajemy do niego rozdrobnioną fetę oraz kukurydzę i mieszamy energicznie, po czym dodajemy do naszej szpiankowej mieszanki, masę śmietanowo-jajeczną i ponownie mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej masy. 



Całość wlewamy do wyłożonej ciastem francuskim formy i przyozdabiamy po bokach i na wierzchu listkami bazylii. Wkładamy tartę do rozgrzanego do 180-200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30-40 minut, sprawdzając (po mniej więcej 30 minutach) widelcem, czy jajko się ścięło. Trzeba uważać, by ciasto francuskie za bardzo się nie przypaliło, dlatego lepiej piec tartę na środkowym poziomie piekarnika. Życzę smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz