środa, 17 lipca 2013

ciągle kolorowo i ciągle zdrowo ;)

W końcu słońce wróciło na swoje miejsce, więc raduje się; ja i moje kuchenne rozmaitości :) Dziś kolejna kolorowa i zdrowa projekcja, a jak to u mnie często bywa tzw. czystka lodówki z ostatków, które trzeba zjeść, bo wylądują w koszu. Nigdy nie marnujcie jedzenia! Ok, koniec pouczeń, czas na przepis ;)


Potrzeba:
200 g makaronu pomidorowego
pół wędzonej makreli
kilka rzodkiewek
dwie-trzy garści rukoli
pół opakowania kiełków brokuła
2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
odrobina soku z cytryny
pieprz (cytrynowy super się sprawdza)
sól
ząbek czosnku (wyciśnięty)


Przygotowanie:
Makrelę oczyszczamy z ości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Rukolę, kiełki i rzodkiewkę myjemy, dodajemy do miski, uprzednio krojąc rzodkiewkę w kostkę. Makaron gotujemy wedle zaleceń na opakowaniu, odsączamy i dodajemy do miski. Całość zalewamy uprzednio przygotowanym sosem: dwie łyżki oleju łączymy z odrobiną soku z cytryny, pieprzem i solą (wedle gustów - do smaku) oraz czosnkiem. Mieszamy kilkakrotnie by sos połączył się z całością. Sałatka może pełnić funkcję obiadu lub kolacji (zależy kto ile potrafi zjeść ;)), idealnym dopełnieniem jest białe, półwytrawne wino :) Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz