środa, 15 maja 2013

Krewetki w białym winie


Porcja dla dwóch osób:

paczka krewetek (ja użyłam tych z Lidla, nie wiem ile ich tam pakują, ale niech Was nie zwodzi ilość pancerzyków, ponieważ po obraniu krewetek ich ilość w Waszych oczach znacznie się zmniejszy)
pół papryki czerwonej, pół żółtej
dwa ząbki czosnku
cebula
świeża pietruszka, szczypior z cebuli jesli używamy wiosennej
makaron spaghetti
białe, półwytrawne wino
sól, pieprz

PRZEPIS:

Po obraniu i wypłukaniu krewetek (należy zdjęć z krewetki pancerzyk i wyjąć jelito), a następnie moczyć je w zimnej wodzie. W tym czasie można pokroić cebulę (może być wiosenna, może być czerwona) i paprykę  (polecam żółtą i czerwoną) w kostkę. W dużym garnku z dużą ilością lekko osolonej wody (szczypta soli) gotujemy makaron spaghetti. Kiedy makaron się gotuje, a warzywa są pokrojone, wrzucamy je na patelnię i podsmażamy około 6- 8 minut, ciągle mieszając. W zależności od tego czy macie kuchenki gazowe, czy elektryczne, musicie sami dostosować płomień. Nie może być zbyt duży. Kiedy warzywa się podsmażają, dorzucamy krewetki  (muszą być osuszone, najlepiej na ręczniku papierowym) i dolewamy do nich wina białego, półwytrawnego i czekamy aż alkohol wyparuje i pozostanie sos winny. Makaron powinien być już gotowy, więc odcedzamy go i mieszamy na patelni z warzywami. Dla podkreślenia smaków można użyć czosnku i świeżej pietruszki.

Rady:

- zwróćcie uwagę na kolor krewetek, jeśli są szare trzeba je wypłukać i zalać wrzącą wodą, aż do uzyskania różowego koloru, jeśli jednak są różowe, znaczy, że były wstępnie gotowane
- pamiętajcie osuszyć krewetki przed wrzuceniem na patelnię
- użyjcie wina, które już znacie i możecie stwierdzić, że jego smak będzie idealnie komponował się z tym daniem - wino bardzo często może zepsuć smak potrawy, więc lepiej kupić droższe, niż czuć siarkę w krewetce ;)
- danie najlepiej smakuje prosto z patelni, więc nie czekajcie z jedzeniem!

UWAGA KONKURS!
 WEJDŹCIE NA NASZĄ FEJSBUKOWĄ STRONĘ LUB KLIKNIEJCIE TU :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz