wtorek, 12 marca 2013

na rozgrzewkę


jednogarnkowy miks, powiedzmy że chilli con carne, powiedzmy że jakieś meksykańskie danie. 
ale z pewnością  szybkie i idealne na wiosenno - zimowe dni. 

mięso mielone (ok. 500g)
cebula
papryka czerwona
dwie marchewki 
puszka fasoli czerwonej
puszka pomidorów
pół puszki kukurydzy
koncentrat pomidorowy
łyżka śmietany
pieprz cayenne / chilli
tymianek
sól pieprz

mięso mielone podsmażamy na oleju z posiekaną cebulką, dorzucamy starte na tarce małe marchewki + pokrojoną w kostkę paprykę. dorzucamy pomidory, kukurydzę i fasolę i dusimy do miękkości. 
2 łyzki koncentratu pomidorowego + 100 ml wody (lub bulionu) + łyżka śmietany i troszkę mąki mieszamy w kubeczku i dolewamy do garnka. doprawiamy pieprzem cayenne lub chilli, tymiankiem i innymi ziołami według smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz