wtorek, 16 października 2012

Soczysty kurczak w ziołach

Po dość długiej nieobecności... prezentujemy kurczaka w ziołach prowansalskich inspirowanego  "kurczakiem w papirusie" znanego z TV.



Z papirusem filety też wychodzą rewelacyjnie, są rzeczywiście soczyste, ale jest tam sporo chemii
w składzie, zatem spróbowałam zrobić to bez papirusa...
Przepis najstarszy z możliwych a jakże prosty i smaczny :) Do mieszanki ziół prowansalskich
(w takiej ilości, która pokryje kurczaka z każdej strony; można je wsypać do zwykłego woreczka śniadaniowego) dodajemy oliwy bądź oleju oraz przygotowane filety (trzeba je lekko posolić), potrząsamy woreczkiem, aby mięso oblepiło się przyprawami i gotowe. Wrzucamy na gorący tłuszcz - nie za wiele tłuszczu, bo przecież marynata ma już oliwę bądź olej - i smażymy około 5 minut z obu stron. Podczas, gdy mięso się smaży, można obrać dwa ogórki kiszone, jednego pora - ogórki pokroić w kostkę, pora w krążki, dodać szczyptę soli, pieprzu i 1.5 łyżki śmietany. Smaki komponują się znakomicie :)

Składniki:
jeden podwójny filet z kurczaka bądź z indyka
por
dwa ogórki kiszone
zioła prowansalskie, sól, pieprz, oliwa/olej
śmietana - ja używałam 18%
(to porcja na dwie osoby)

Pozdrawiam wszystkich, którzy przeglądają nasze przepisy :) Jest nam miło słysząc tak wiele miłych opinii oraz skarg, że Wam ślinka cieknie na widok tych kuszących dań!
Specjalne pozdrowienia dla Rafała K., który już jutro zadebiutuje swoim ciastem marchewkowym ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz